Allt om takläggare

Posted by on


Takläggarna från göteborg tak är en yrkesgrupp som det inte talas lika ofta om som andra hantverkare. Men det är ett viktigt yrke och de flesta som äger en villa eller är fastighetsägare behöver någon gång anlita en takläggare. För att du ska få bättre koll på vad en takläggare är, vad de erbjuder och annan intressant information får du i det här inlägget en kort genomgång av takläggningsbranschen.

Vad gör en takläggare?Tak
En takläggare är vad det låter som, en person som arbetar med att lägga tak. Det är olika vilken typ av tak som läggs beroende på vad kunden har önskat. Det kan vara allt från tegelpannor, betongpannor till plåttak eller papptak. Förutom att de lägger själva taken så ansvarar de också för att isolera och utföra det grundarbete som krävs för att taket ska hålla bra innan takpannorna läggs på. Som takläggare behöver du också ha kunskaper kring ventilation, takbrunnar och takfönster. Takläggare jobbar sällan ensamma då de ingår i ett team av flera hantverkare.

Eftersom takläggarens arbete sker på höjden är det viktigt att de använder säkerhetsutrustning och har bra och rejäla kläder för att de ska kunna utföra sitt arbete på ett säkert och korrekt sätt.

Takläggarens utbildning
Det är inte bara att söka jobb som takläggare för att få jobbet. Det krävs att du har en utbildning för att du ska få bli en yrkesverksam takläggare. Du kan till exempel läsa bygg och anläggningsprogrammet på gymnasiet och därefter välja inriktningen husanläggning för att under tre år få grundläggande utbildning som ger dig teoretiska kunskaper och en del praktiska kunskaper inför arbetslivet. Du kan även gå utbildningar via arbetsförmedlingen eller yrkeshögskolan om du i vuxen ålder lockas till att bli takläggare.

Så mycket tjänar en takläggare
Det är olika hur mycket en takläggare tjänar beroende på vilken firma hen jobbar för och hur länge den har jobbat. Men den genomsnittliga lönen för en takläggare ligger på 29 500 kr, vilket är en bra lön men något lägre i jämförelse med andra hantverksyrken.

Jobba som takläggare
Vill du jobba som takläggare finns det stora möjligheter för dig att göra det, så länge som du har en utbildning bakom dig. Takläggaryrket är praktiskt och du bör inte vara rädd för höjder för att lyckas i branschen. Det är inte särskilt svårt att få jobb som takläggare då det likt andra hantverksyrken alltid finns behov av takläggare. Många får anställning på det företag de gjort praktik hos under utbildningen. Men om du inte får det behöver du sällan gå särskilt lång tid utan jobb eftersom behovet alltid finns. Kontakta takläggarfirmor och fråga om de är i behov av en ny takläggare så kommer du snart få anställning.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *